Elämme seminaarien aikoja

Vaikka täällä blogin ja somen rintamalla olemmekin olleet hiljaa, emme sentään ole ihan kokoaikaisesti vain köllötelleet. Tällä hetkellä mielessä ovat etenkin menneet ja tulevat seminaarit, joista haluamme jakaa hieman ajatuksiamme.

Open Gestalt-kollektiivin järjestämä Revolution-seminaari järjestettiin heinäkuun alussa. Etukäteen tietoa tapahtumasta tihkui vain vähän. Käytännössä jäjestävät kertoivat vain yhtäaksoisen 24 tunnin seminaarin toteutuvan kuudessa neljän tunnin jaksoissa ja että kaikki tapahtuu Zoom-alustalla. Tapahtuman vallankumouksellisuus, josta tapahtuman nimikin, liittyy järjestäjien intohimoon pyrkiä toimia globaalisti tasa-arvoisemmalla online-alustalla, jolloin osallistumiskustannukset jäävät murto-osaan perinteiseen tietyssä fyysisessä paikassa tapahtuvaan seminaariin verrattuna. Tasa-arvoisemman Gestalt-yhteisön rakentamiseksi tapahtumassa oli myös runsaasti maksuttomia osallistumispaikkoja. Edelleen uutta oli se, että työpajat eivät olleet varsinaisesti kenenkään johtamia ja keskustelun fasilitaattoreina toimivat muita väestöryhmiä edustavat Gestalt-terapeutit kuin ne, joilla perinteisesti valta on.

Lähtökohdat siis seminaariin olivat varsin raikkaat: uusi tapa toteuttaa seminaari, uusia ihmisiä nostettu eturiviin ja toisaalta kaikille Gestalt-koulutuksen läpikäyneille tuttu työskentelytapa, jossa ryhmä asettuu samaan tilaan jakamaan hetken tässä-ja-nyt ja sen jälkeen jotakin alkaa tapahtua. Joku sanoo jotakin, toinen liittyy siihen, kolmas jatkaa. Joskus koetaan jotakin hyvin merkityksellistä, joskus taas nämä tilanteet tuntuvat ajan hukalta. Ikävästi tällaisen ryhmän osana joutuu kohtaamaan myös oman vastuun välttelynsä: kovin helposti odotamme toisten tekevän jonkin aloitteen eikä mielessäkään käy, että sen voisi tehdä itsekin.

Kuva: Chris Montgomery/Unsplash

Tällä kertaa Revolution kyllä järjestettiin mutta varsinainen vallankumous taisi jäädä tapahtumatta. Syntyi toki mielekkäitä kohtaamisia, uusia tuttavuuksia ja aina tuntuu hyvältä kohdata kollegoita eri puolilta maailmaa, kuulla heidän ajatuksiaan ja kokemuksiaan ja jakaa sitä, mitä miellä on yhteistä, siis ihmisyys. Ei tämä ajanhukkaa ollut. Mutta näyttäisi siltä, että vaikka paikalla on tällaiseen työskentelyyn harjaantuneita ihmisiä, olemme silti varovaisia toistemme kanssa. Varovaisuutta tuntuisi lisäävän myös online-ympäristö, jossa tavanomaiset puheenvuoron ottamisen pienet eleet kuten puhumisen aloittamista edeltävät liikkeet tai raskaampi hengen vetäminen ennen puhumista, eivät toimi. On myös vaikeampaa ylläpitää ryhmässä puhuessaan vastavuoroista yhteyttä toisiin mm. katseella. Niinpä kaikeasta potentiaalista ja virkistävästä ideologista huolimatta on pikainen johtopäätös se, että tämänkaltaisissa joidenkin tuntien tapaamisissa päästään pidemmälle, jos ryhmässä on sittenkin joku, joka selkeästi ottaa vastuun ja tarvittaessa myös ohjaa työskentelyä johonkin suuntaan.

Elokuun viidestoista päivä alkoi myös kauan valmisteltu Gestalt-psykoterapeuttikoulutus Helsingissä. Ensimmäisenä seminaarina paljon käytettiin aikaa tietenkin tutustumisiin, myös käytännön asiat haukkasivat päivistä osansa. Onneksi aikaa jäi kuitenkin myös toistemme löytämiselle ja kokemukselliselle työskentelylle, jonka hallitseminen on Gestalt-terapeutin keskeisimpiä taitoja. Ehdittiinpä seminaareissa intoilla ja tuskailla myös Gestalt-terapian teorian kanssa. Tavanomaista laajempi taustateoriamme on kyllä loppujen lopuksi varsin selkeä mutta tietyt paradigman muutokset verrattuna nykyiseen valtavirtapsykologiaan/-psykoterapiaan saavat etenkin alkuvaiheessa hampaat narskumaan. (huomaa intertekstuaalisen viittauksen teokseen Ego, hunger and aggression, jonka myötä Gestal-terapia lähti kehittymään). Näitä paradigman muutoksia ovat mm. se, kuinka pyritään muutokseen (paradoksaalinen muutos) ja työskentelyn painottuminen asiakkaan prosessiin (mitä nyt tapahtuu, mistä olet tietoinen jne.) sisältökeskeisyyden ( se mistä puhutaan) rinnalla. Seuraava seminaari on ensi kuussa ja näin jatketaan kunnes kolmen ja puolen vuoden kuluttua Suomen Gestalt-kenttä saa toivottaa monta uutta psykoterapeuttia joukkoonsa.

Eivätkä seminaarit tähän lopu vaan syksyllä edessä on lisää tapahtumia. Jo vuodella pandemian vuoksi lykätty Gestalt-terapian tutkimukselle omistettu, järjestyksessään viides Gestalt Research Conference toteutuu 2.-4.9.2022 Hampurissa. Tavallisesti näissä konferensseissa ei ole striimiä tarjolla, mutta koska tapahtumaa suunniteltaessa korona vielä loi varjojaan tapahtumien ylle, sellainen on tarjolla tänä vuonna poikkeuksellisesti. Kiinnostuneiden kannattaa kurkistaa tapahtuman sivuille https://research-conference-hamburg2021.com/ . Suosittelemme tätä tapahtumaa vain tosifaneille, sillä omaan kliiniseen työhön ei tästä tapahtumasta todennäköisesti kovin paljoa ole hyötyä.

Kuva: Samantha Borges/Unsplash

Neljäs ja kliiniseenkin työhön todennäköisesti jotakin antava on marraskuun lopulla yhden merkittävimmistä Gestalt-terapian aikakausjulkaisuista British Gestalt Journalin vuotuinen seminaaripäivä. Seminaarin osallistumismaksu on alhainen, reilut 27 puntaa, se toteutetaan Zoomissa ja koostuu kahdesta puhujasta. Seminaaripäivän otsikko on ” Gaslighting and the splitting field” ja alaotsikkona ”Supporting healing in times of war and conflict” . Tässä on kiinnostuneille helppo mahdollisuus haistella hieman kansainvälisiä Gestalt-terapian tuulia. Lisätietoja tästä koulutuksesta löydät tästä linkistä.

(Mikäli kaasuvalotus (Gaslighting) on Sinulle vieras termi, niin sillä tarkoitetaan erittäin haavoittavaa manipuloinnin muotoa, jolla henkilö pyrkii tahallisesti murentamaan kohteensa itseluottamuksen, äärimmillään myös luottamuksen omaan järkeen, kokemuksiin jne. Termi on saanut alkunsa vuoden 1940 samannimisestä elokuvasta. Sen voit katsoa maksutta Youtubesta . Älä unohda popcorneja!)

Kategoria(t): Blogi Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.