Gestalt-croquis: Teemu Heino

Kuvataiteessa croquis on nopeasti, usein muutamissa minuuteissa tehty luonnos vaikkapa ihmismallista. Keksimme kokeilla Gestalt-croquista. Säännöt ovat yksinkertaiset: kirjoita omasta näkökulmastasi siitä, mitä on Gestalt-terapia. Kirjoitus on tehtävä ripeästi yhdeltä istumalta, sen enempiä miettimättä. Lähteitä ei saa käyttää eikä lopputulosta editoida. Tällainen siitä tuli.

”Vastaanotolla olemme me – sinä ja minä. Dialogisuus antaa toimintamallin. Keskustellaan, pohditaan, tutkaillaan ja jaetaan. Me molemmat tuomme tilanteeseen omat kokemuksemme ja yhdessä luomme niitä vielä lisää. Tähän hetkeen vaikuttaa niin moni asia. Ensisijaisesti tietysti keskitymme Sinuun, mutta en epäröi jakaa sitä, mitä minussa herää tässä-ja-nyt ollessamme. Kuullessani siitä, miten Sinä koet maailmaa, objektiivinen totuus ei ole se, minkä perässä olemme. Juuri Sinun kokemuksesi tässä maailmassa, tässä hetkessä, on tärkeä. Fenomenologia ja eksistentialismi pohjustavat kohtaamisemme asenteen.

Kipua, surua, iloa, intoa. Onttoutta, julmuutta, kauhua. Kauneutta, lämpöä, yhteenkuuluvuutta. Ihmisiä, eläimiä, kasveja, tuoleja. Suhdetta näihin kaikkiin – elämään ylipäänsä – tutkimme. Holismin näkökulmasta kaikki on merkityksellistä, kaikella on vaikutus meihin ja meillä kaikkeen. Kenttäteoria auttaa ymärtämään, kuinka me luomme aktiivisesti suhdettamme ympäröivään maailmaan, maailma vaikuttaa meihin monin tavoin ja me maailmaan. Näiden voimien keskellä yritämme luovasti sopeutua ja löytää parhaan mahdollisen tasapainon.

Joskus luova sopeutumisemme jäykistyy. Silloin alkaa pahoinvointi. Gestalt-psykologia antaa näkökulmia siihen, kuinka jäykistyneet hahmot (ajattelut, tunteet, toimintamallit jne.) voidaan joustavoittaa ja eheyttää niin, että olemme jälleen luovia, eläviä, joustavia itsejämme. Sellaisia, kuin ihmiset pohjimmiltaan ovat.”

Kategoria(t): Blogi Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.