GTY:n puheenjohtaja Yrjö Säävälän haastattelu

Yrjö Säävälä, olet paitsi psykologi ja Gestalt-kouluttajapsykoterapeutti, myös Gestalt-terapiayhdistyksen puheenjohtaja. Mitä sinussa herätti uutinen Gestalt-psykoterapeuttikoulutuksen jatkumisesta muutaman vuoden tauon jälkeen?

Gestalt-psykoterapian koulutuksen jatkuminen yhteistyössä vanhan kotiyliopistoni kanssa tuntuu kuin keväältä pitkän odottelun jälkeen. On hienoa, että juuri gestaltterapeuttiset, elämänmakuiset arvot ja käytännöt tulevat kiinnostuneiden ammattilaisten saataville.

Gestalt-terapiayhdistys on keskittynyt tähän asti ensisijaisesti psykoterapeuttien kouluttamiseen. Mitä puuhasitte sinä aikana, kun koulutuksessa on ollut taukoa? Onko joitakin suunnitelmia tai ajatuksia, joista voisit tässä yhteydessä kertoa yhdistyksen toiminnasta tulevaisuudessa?

Aika ei kulunut kylläkään vain odotellessa. Koulutustyöryhmänä valmistelimme ohjelmaa omien muiden töidemme ohella. 

Edessä on kanssakäymisen aloittaminen muita terapiamuotoja edustavien yhteisöjen kanssa. Ajattelisin, että yhteisiä edistettäviä asioita löytyy. Terapeuttisen ajattelun arvokeskustelusta voi johtaa hyviä hoitokäytäntöjä, jos halutaan tätä sanaa käyttää. Kansainvälinen mukanaolo suomalaisena Gestalt-yhteisönä tuntuu myös tärkeältä. Yhteistyön ja mukanaolon käytäntöjä täytyy rakentaa. Tässä on tulevaisuudessa hienoja näkymiä.

Olet ollut keskeisessä roolissa koulutuksen suunnittelussa. Oliko koulutuksen sisällön suunnittelu helppoa ja oletko tyytyväinen lopputulokseen?

Koulutuksen suunnittelun suola on ollut ensinnäkin se, ettei sitä ole tarvinnut rakentaa aivan alkutekijöistä. Ohjelmia ja niiden ajantasauksia on ollut tietenkin aiemminkin. Etuna niissä on ollut tähän yhteiskuntaan sovittaminen. Yksi kouluttajistamme, Riku Kivinen, mm. teki oman ehdotelman kokonaisuudesta. On paremminkin ollut runsauden pulaa hyvistä ajatuksista kokonaisuutta hahmoteltaessa. Päätös tehdä työryhmänä suunnittelu pääasiassa kahden muun (Teemu heino ja Anna-Kaisa Turpeinen) kokeneen terapeutin kanssa on tuonut lopputulokseen tasapainoa.

Lopputulokseen voi olla todella tyytyväinen. Varsinainen elävä toteutus sitten ratkaisee. Ohjelma antaa siihen kaikki mahdollisuudet. Toteutus on meistä kaikista osallisista kiinni.

Osallistut myös keskeisesti koulutuksen toteuttamiseen. Mitä toivot koulutukseen osallistuvan opiskelijan kokevan ja saavan koulutuksesta?

Koulutukseen osallistujan toivon huomaavan, että oma luonteva ja aito tapa kohdata on parasta. Toivon myös, että innostuneet ihmiset löytävät toisensa. Yhdessä olemme hyvällä tavalla enemmän, kuin yksin.

Millaista on Gestalt-psykoterapeutin työ arjessa?

Gestalt-terapeuttina toimiminen on osallisuutta ja sen haasteet ja ravinto tulevat sitä kautta. Kun työ on omien arvojen mukaista, kiinnostavaa ja luovaa, voi olla vain tyytyväinen.

Kategoria(t): Blogi Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.